Bergamota este fructul galben de forma perei al bergamotierului (un arbore pitic din genul citrus denumit Citrus bergamia) din a căror pulpă se extrage acid citric și care conține în coajă esență de bergamotă - un ulei esențial foarte parfumat de culoare verde-smarald, cu o aromă asemănătoare portocalei.
Originea și denumirea ei sunt încă controversate. Se spune că a fost adusă fie de comercianții din Bergamo (Italia) în Spania sau de cei din Pergamo în Turcia. Numele ei a fost asociat chiar cu Columb deoarece acesta începuse să exporte esență de bergamotă din Insulele Canare în Lumea Veche. Acum, ea este cultivata exclusiv în sudul Italiei, în Sicilia și pe arii mici în Africa, în special in Coasta de Fildes. Fructele sunt crescute numai pentru esența lor și mai puțin pentru consum.
Proprietatile antiseptice și anti-inflamatorii ale bergamotei o recomandă în tratamentul răcelii, acneei, eczemelor, rănilor, pișcăturilor de insecte sau urticariilor. Esența de bergamotă are proprietăți antiseptice și antibacteriene și este utilizată ca odorizant la parfumarea apei de colonie, a lichiorurilor, săpunurilor, cremelor de mâini, șampoanelor și chiar a pastelor de dinți.
Bergamota este utilizată în aromaterapie și în fabricarea lumânarelelor parfumate, a sărurilor de baie și balsamurilor datorită efectelor antidepresive, de relaxare și revitalizare, fiind indicat în tratarea stresului, anxietății sau depresiilor.