La fel ca numeroase alte asptecte legate de utilizarea unui brici, ascuțirea lamei a beneficiat de materialele și procesele tehnologice moderne. Utilizarea pastelor abrazive diamantate moderne a îmbunătățit semnificativ atât calitatea tăișului briciului cât și confortul și calitatea bărbieritului.
Pastele abrazive sunt utilizate de multi ani în procesul de ascuțire al bricurilor. Cele mai des întâlnite paste foloseau o pulbere fină de oxid de fier, oxid de crom sau grafit ca agent abraziv, dispersată într-o emulsie ce se aplică pe o suprafață din piele sau lemn folosită ca strop pentru finisarea tăișului. In frizeriile tradiționale se găseau o multitudine de stropuri fiecare dedicat unui anumit tip de granulație a pastei abrazive. Folosirea pastei abrazive este similară cu utilizarea unei pietre de ascuțit: se începe cu granulația cea mai aspră schimbând progresiv către cea mai fină granulație pentru rafinarea și finisarea tip oglindă a lamei. Progresul în procesele metalurgice au avut ca rezultat crearea de oțel din ce în ce mai dur fapt ce a facut ineficienți agenții abrazivi din pastele de ascuțit clasice acestia devenind mai puțin duri decât lama pe care trebuiau să o ascută. Aceasta situație s-a schimbat odată cu apariția pastelor abrazive diamantate.
Diamantul este substanta cea mai dură cunoscută, mult mai dură decât orice tip de oțel creat până în prezent. Diamantele industriale, similare ca duritate cu cele naturale, sunt produse derivate din industria de minerit al diamantelor ca rezultat al tăierii și slefuirii diamantelor cu caracteristici potrivite pentru bijuterii. Aceste reziduri rezultate din prelucrare sunt zdrobite într-un praf fin format din particule cu muchii abrazive neregulate. Fiind mai dure ca orice altă substanță, aceste particule păstrează aceste muchii un timp mult mai îndelungat ca orice alt material. Acesta pulbere diamantată realizează ascuțirea efectivă.
Cu toate acestea, nu toți compusii diamantați sunt de aceeași calitate.
Cei mai buni compuși sunt controlați cu foarte mare atenție în producție pentru a asigură consistența dimensiunii fiecărei particule de diamant. De exemplu, un compus catalogat la 1 micron nu trebuie sa conțină nicio particulă mai mare de 1 micron. Acest lucru este foarte important mai ales în cazurile de toleranță redusă cum ar fi creearea unui tăiș de brici extrem de bine finisat. Toate particulele diamantate din pastele abrazive "Bio-Diamond" sunt selecționate cu mare atenție pentru a asigura dimensiunea lor identica pentru fiecare tip de granulație.
Un alt element ce face diferența de calitate între compușii diamantați este emulsia în care sunt dispersate particulele diamantate. Pentru utilizarea industrială, o emulsie bazată pe ulei (de regulă soluție petro-chimica) poate fi acceptabilă dar pentru ascuțirea unui brici este de preferat o emulsie pe bază de apă. Aceasta se va curața foarte ușor dupș ascuțire eliminând riscul de a produce iritații sau infecții ale pielii. Pastele abrazive "Bio-Diamond" sunt compuși pe bază de apă, nu conțin aditivi chimici periculoși, și sunt non-toxice în caz de ingerare accidentală.
Atenție: Tăișul unui brici poate fi prea ascuțit ca rezultat al ascuțirii excesive cu o pastă diamantată. Un astfel de tăiș va agăța orice imperfecțiune de la suprafața pielii și va cauza arsura și iritația pielii. Pentru un bărbierit ideal tăișul briciului ar trebui să alunece pe suprafața pielii abia atingând-o. De regulă folosirea unui compus diamantat mai fin de 0.5 microni poate rezulta în supra-ascuțirea tăișului. In majoritatea cazurilor o pastă diamantată de 1 micron sau mai mică este suficientă pentru ascuțirea unei lame ce s-a tocit prin uzură normală. Folosirea unei granulații mai aspre, între 6 și 1 micron în funcție de gradul de tocire inițial, se poate finisa un tăiș ce nu este shave-ready. Inainte de a ascuți un brici nou încercați să vă bărbieriți cu el. Daca aveți o senzație de agățare sau tragere sau dacă este incomod în orice fel, atunci este necesară ascuțirea tăisului. De regulă 20 de pase pe fiecare latură a unui strop pregătit cu pasta diamantată va forma un tăiș perfect. Dacă după ascuțire și reîncercarea de a va bărbieri tot nu se simte confortabil, repetați procesul. Singurul test relevant pentru ascuțirea optimă este încercarea efectivă de a vă bărbieri.
In cele mai multe cazuri un stop de mână tip paletă cu 4 laturi sau 2 stropuri tip paletă cu 2 laturi împreună cu câteva tipuri diferite (granulații diferite) de paste diamantate (recomandat Bio-Diam 1 urmat de Bio-Diam 0.25) este tot ce trebuie pentru întreținerea mai multor biriciuri utilizate intens.
Pastele diamantate nu vor putea creea un tăiș funcțional în cazul lamelor vechi ce nu au fost întreținute deloc, care prezintă rupturi, ciupituri sau alte defecte rezultate ca urmare a lovirii lamei. Pentru a astfel de reparații este necesară folosirea inițială a pietrelor de ascuțit urmată apoi de pastele de abrazive diamantate (în succesiune Bio-Diam 6, 3, 1 și 0.25) care vor finisa muchia lamei mult mai repede și mai precis decât o poate face o piatră de ascuțit.
Cel mai bun instrument ce poate fi folosit împreună cu pastele abrazive diamantate sunt stopurile tip paletă cu suprafață din piele. Se poate folosi și o suprafață din lemn moale dar este de preferat pielea. Suprafața trebuie să fie suficient de aspră pentru a ține pasta. Dacă se folosește o suprafață prea fină sau prea dură, pasta va fi efectiv ștearsă la fiecare pasă a lamei fapt ce nu rezultă doar în rispă de material abraziv ci este și ineficient pentru ascuțire. Partea cea mai fină din piele a stropului trebuie pastrată pentru ascuțirea finală dinaintea bărbieritului fără niciun fel de pasta abrazivă.
Pasta abrazivă trebuie aplicată pe suprafața stropului în cantități foarte mici.
Procedura de aplicare:
O suprafață a stropului pe care a fost folosit un anumit tip de pastă (o anumită granulație) trebuie să rămână dedicată doar pentru aceea granulație. Este posibil ca pe o suprafață ce s-a folosit o pastă de granulație mică să se aplice o granulație mai mare dar nu și invers. De exemplu dacă pe un stop s-a folosit granulația de 0.25 microni se poate aplica și folosi ulterior granulația de 1 micron, dar pe suprafața pe care s-a folosit pasta de 1 micron nu se poate folosi ulterior pasta de 0.25 microni.
Procesul de ascuțire cu pastele abrazive diamantate este similar cu procesul folosit la orice pastă abrazivă sau piatră de ascuțit în sensul ca o pastă de granulație mai aspră este folosită pentru o lama tocită, urmată de o granulație din ce în ce mai fină până se obține un tăiș funcțional.
Atunci când schimbați suprafețele acoperite de paste abrazive de granulații diferite de la aspru la fin, stergeți atent lama pentru a preveni contaminarea cu material abraziv de granulație mai mare. Același lucru este valabil și când treceți de la granulația abrazivă cea mai fină la suprafața fără pastă pentru finalizarea ascuțitului.
Mișcarea folosită pentru ascuțirea pe suprafețele acoperite cu paste abrazive diamantate este identică cea folosită la ascuțirea pe orice strop sau curea pentru ascuțit: se porneste de la baza lamei către vârf în timp ce lama se deplasează în sus sau în jos pe suprafața stropului, înaintând cu latura neascuțită a lamei (spatele briciului), fără a aplica niciun fel de presiune. Se folosește doar greutatea briciului pentru a menține contactul permanent dintre muchia lamei și suprafața abrazivă. Se recomandă modelul de deplasare în "X" folosit la ascuțirea cu paste tradiționale sau la ascuțirea obișnuită fără pastă premergătoare bărbieritului.
După finalizarea ascuțirii pe suprafețele abrazive, lama trebuie finisată pe un stop/curea de ascuțit necontaminată de material abraziv (stopul sau cureaua de uz curent). La nevoie (aproximativ la 2-3 săptămâni) se recomandă repetarea ascuțirii succesive cu pastele abrazive Bio-Diam păstrandu-vă astfel lama briciului în condiții optime pentru bărbierit.
Mod de utilizare recomandat al pastelor abrazive Bio-Diam:
sursa: adaptare după ghidul Bio-Diam, Thiers Issard.