Ne grăbim. Vrem din ce în ce mai mult, mai repede, mai ieftin și fără prea multă bătaie de cap. Ritmul zilnic impus de cotidian este halucinant și uneori ne chinuim atât de tare să ne ridicăm la standardele altora, încât uităm aproape cu totul de ale noastre. Poate că unii din noi apreciază un vin bun, o carte stufoasă sau o conversație lungă la umbra unei terase.
Sunt atâtea lucruri plăcute în viață care merită și necesită timp.
Mulți uităm chiar și de noi, de felul în care ne aranjăm. Sigur, aratăm bine la suprafață, pentru cei din jur, însă în intimitatea noastră nu suntem mulțumiți de felul în care ne tratăm. Corpul, pielea, față nu sunt doar lucruri pe care trebuie să le arătam celor din jur, sunt lucruri în care trebuie să trăim și să ne simțim bine, zi de zi, tot restul vieții.
Femeile acordă zilnic câteva minute mai atente ritualului de înfrumusețare și îngrijire, însă pentru bărbați un duș rapid și aparatul electric de bărbierit alcătuiesc singul rit pe care și-l mai permit dimineața înainte de fugi la treburi.
În 1986, omului modern i s-a expus o alternativă destul de îndrăzneață pentru stilul său de viață – Slow Living. I s-a propus să take it slower. Momentul a fost declanșat de protestul unui italian Carlo Petrini la deschiderea unui resturant McDonald's în Piazza di Spagna, din Roma și a dus la creearea conceptului de Slow Food (mâncare locală, cultivată organic, menită să fie savurată lent, nu devorată rapid). De-a lungul timpului mișcarea a generat și alte concepte menite să reafirme valorile vechi și de durată într-o societate mult prea preocupată de viteză și beneficii imediate. Cittaslow (Slow Cities), Slow Travel, Slow Design sunt doar câteva din curentele care s-au născut de atunci și racolează din ce în ce mai mulți adepți. Una din cele mai proaspete mișcări de genul acesta este și cel de Slow Shaving - cel al bărbieritului umed classic, tradițional, practicat în plenitudinea și minuțiozitatea sa.
În această accepțiune, bărbieritul este un moment intim, personal, când bărbatul stă în față oglinzii și se îngrijește lăsând la o parte grijile cotidiene. Fiecare bărbierit exfoliază pielea lăsând în urmă un nou strat de piele, perfect împrospătat, gata să facă față unui nou început de zi.
Bărbieritul este o artă, un ritual efectuat zilnic și din acest motiv ar trebui să fie o experiență cât mai plăcută și satisfăcătoare. Un bărbat adevărat merită instrumente de cea mai bună calitate pentru a celebra acest moment intim. Nimeni nu înțelege acest lucru mai bine decât creatorii produselor Taylor of Old Bond Street. Cum secretele bărbieritului tradițional sunt încredințate din tată în fiu, așa și produsele Taylor of Old Bond Street, sunt rezultatul rețetelor pe bază de extracte din plante ale lui Jeremiah Taylor (din apreciatul salon cu același nume înființat în 1854), pe care strănepotul său, preşedintele actual al companiei, încă le respectă, realizând produse pentru piele şi păr la aceleaşi standarde înalte.
Bărbieritul tradițional are la bază trei elemente esențiale: un pămătuf de calitate din păr de bursuc; o cremă sau un săpun de barbierit pe bază de glicerină și un aparat de barbierit îngrijit corespunzător. Un element esenţial din trusa de îngrijire a oricărui gentleman și o alegere perfecta din gama TOBS ar fi un pămătuf lucrat manual din categoria Super Badger, având firele de păr incredibil de fine şi moi, perfecte pentru producerea spumei abundente. Un ingredient indispensabil este și o cremă de barbierit de calitate ce abundă în uleiuri esenţiale care înmoaie barba şi pregătesc pielea. Veți fi uimit de de volumul spumei create, de ușurința cu care alunecă pe față lama aparatului de ras și nu în ultimul rând de parfumul deosebit ce persistă și după finalizarea bărbieritului. Ultimul element pentru un bărbierit umed de calitate este aparatul de barbierit. Folosirea unui aparat clasic sau a unui brici necesită îndemânare și timp pentru a observa rezultate - un barbierit mai eficient, mai fin și dispariția senzației de arsură sau iritație. Un sfat pentru antrenamentul celor ce nu sunt deprinși cu această tehnică este sa exerseze mai întâi pe un balon.
Arta bărbieritului tradițional nu se deprinde cu una cu două, însă este unul din acele lucruri plăcute care merită investiția, deoarece este făcută pentru propria bună dispoziție și confort. Este o atenție, un moment pe care ți-l faci cadou, un moment în care, indiferent de viteza lumii din jurul tău, ritmul tău e slow și îți permiți asta pentru că numai așa poți fi mândru și sigur de ce-ți iese din mână.